Draadzagen onder water bij droogdok in Alblasserdam

Bij de nieuwbouw van een droogdok in Alblasserdam, waar de grootste jachten ter wereld gebouwd worden, mochten we een enorme betonwand verwijderen. De wand had een lengte van 34 meter lang, 10 meter hoog, en een dikte van 1,3 meter met daarin veel ijzerwerk.

Achter de betonwand was een nieuwe sluisdeur gebouwd en vlakbij de betonwand lag een aquaduct. Hierdoor konden we de betonwand niet kapot hakken of de wand met explosieven laten springen. Wij bedachten samen met de opdrachtgever een plan voor het stukzagen en verwijderen van de betonwand. Met onze professionele en zware machines boorden we eerst gaten in de wanden waar hijskettingen doorheen konden. Hierna maakten we eerst alle verticale zaagsneden.

Met een zware 30kW Hilti draadzaagmachine maakten we vervolgens op de bodem een horizontale zaagsnede, waarna we een deel van de betonwand omhoog konden hijsen. Uiteindelijk hesen we de hele betonwand in 9 delen uit het water, waarbij elk deel ruim 140 ton woog. Met goed resultaat en naar volle tevredenheid van de opdrachtgever leverden we dit unieke project op. Vele partijen keken met interesse en bewondering over onze schouder mee hoe wij deze klus klaarden.

Leuk als je dit project deelt!

© WIHA Diamanttechniek BV